Gå till innehåll

Bott 40 år i samma lägenhet

En man med en blå jumper som håller i en blomma och sitter i en gul soffa omgiven av tavlor med guldramar.

FALAB och LIBO har drygt 1100 lägenheter i Lindesbergs kommun. Fastigheterna är i olika åldrar och det är så klart även de som bor hos oss. Men något som man kanske inte tänker på är att vi har ett antal hyresgäster som är trogna och har bott länge i sin lägenhet. Nu är det dags att hylla dom och först ut är Pehr Gunnarsson som bor på Månstigen i Guldsmedshyttan.

Vi träffade Pehr en solig dag i slutet av april i hans lägenhet på Månstigen i Guldsmedshyttan. Här har han bott sedan 1 mars 1984. Det betyder att han har bott 40 år i samma lägenhet vilket är helt fantastiskt.

Vi blev bjudna på en rundvandring i hans hemtrevliga lägenhet och fick en trevlig pratstund där han berättade om sitt liv på Månstigen. Pehr har under åren vårdat lägenheten väl. Mycket är i original som exempelvis golvet i badrummet - det är från 1966 men är i ett otroligt bra skick. Köksluckorna fick han ommålade 1989 och de är fortfarande skinande vita.

"Jag var 25 år när jag flyttade in här på Månstigen. Under tiden som jag pluggade till förskolärare bodde jag hemma och hade sån tur att när jag var klar med utbildningen fick jag också en lägenhet. Det var lite roligt att det blev just den här lägenheten för mina föräldrar var bekanta med dom som bodde här innan så jag hade varit här mycket och kände väl till både lägenhet och hus".

Per berättar också om hur området har förändrats genom åren. Från början var det många äldre som bodde här men genom åren så har det blandats upp så nu är det en både unga, gamla och barnfamiljer som samsas i området.

"Jag trivs med LIBO som hyresvärd, fortsätter Pehr. Det har hänt otroligt mycket här under senare år. Vi har fått nya fönster, lägenhetsdörrar och trapphusen har målats i ljusa färger. Ny belysning i både trapphus och källare vilket gör att det blir en trevligare och tryggare miljö. Vi har också fått nya lägenhetsförråd och tvättstugor. Det har även lagts in trallgolv på balkongerna och vi har fått ny asfalt på gården. För några år sedan byggdes det även nya garage".

"Man bor ju väldigt centralt här på Månstigen. Vi har nära till affären, pizzerian och bensinmacken vilket är otroligt positivt".

I 48 år har Pehr jobbat och är sedan en tid tillbaka pensionär men det hindrar honom inte från att vara aktiv. Han jobbar extra som förskollärare, är aktiv inom Röda Korset och som kyrkvärd i Guldsmedshyttans kyrka. Han är också med i ett gäng som vandrar och av Bergslagsledens sjutton etapper har dom bara en kvar. Bra jobbat!

Tack Pehr för att du delade med dig lite av din historia och för att du öppnade upp ditt hem för oss!

Har du någon som du vet bott länge i sin lägenhet och är värd att hylla - kontakta då Annelie & Malin på 0581-870 10 och berätta!

Bilder från förr och nu på Månstigen

På den första bilden ser man hur det såg ut innan husen på Månstigen började byggas. Den andra bilden är från en vinter på 1970-talet och visar baksidan av husen.
Bild tre och fyra är från Månstigen idag.

En svartvit bild med några hus och bilar.

"Bildkälla: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv/fotograf"

En svartvit vinterbild med tre tvåvåningshus.

"Bildkälla: Lindesbergs kulturhistoriska arkiv/fotograf"

Rött flerfamiljshus i tegel.
Garagelänga med sju vita portar och svart tegeltak.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 juni 2024
Publicerad:
26 april 2024