Gå till innehåll

Flytta ut

Ett par som flyttar ur en lägenhet.

Har du bestämt dig för att ta steget till ett nytt boende? Grattis till det nya boendet och nu är det lite att göra med din lägenhet innan det är dags att flytta ut. Här hittar du steg för steg vad du ska göra

Steg för steg vid uppsägning:

Tecknad bild av nycklar, bil, förråd och ett ankare.

1. Säg upp lägenhet, bilplats, förråd och båtplats

Uppsägningstiden för din lägenhet är alltid tre hela kalendermånader oavsett vilken dag i månaden som du säger upp lägenheten. Detta gäller även om du byter lägenhet.

  • Exempel 1: Säger du upp lägenheten den 1 februari räknas inte februari som uppsägningsmånad. I stället blir mars, april och maj dina uppsägningsmånader. Ditt hyresavtal gäller då till och med den 31 maj.

  • Exempel 2: Du säger upp lägenheten den 8 mars. Uppsägningstiden blir då april, maj och juni. Ditt hyresavtal gäller då till och med den 30 juni.

För bilplatser (parkering, garage och carport), förråd och båtplatser är uppsägningstiden också tre hela kalendermånader.

På uppsägningsblanketten så kan du ange önskemål om du önskar att vi hyr ut lägenheten/bilplatsen/förrådet och båtplatsen tidigare.

Du kan säga upp ditt avtal på följande sätt:

BankID

Du kan snabbt och enkelt säga upp ditt avtal genom att logga in här på Mina sidor och signera uppsägningen med ditt BankID.

 

Skriftligt

Har du ett pappersavtal så skriv under det och skicka det till oss per post. Saknar du avtalet så kan du skriva ett brev där du säger upp det önskade objektet. Glöm ej att ange namn, personnummer och vad du vill säga upp. Uppge också kontaktuppgifter för visning under uppsägningstiden.

Du kan också kontakta Uthyrningen på tel. 0581-87010 så skickar vi en uppsägningsblankett till dig. Du kan även maila till libo@libo.se och begära att få en blankett för uppsägning.

 

Besök vår kundtjänst

Du är också välkommen att besöka vår kundtjänst där vi kan hjälpa dig på plats. Glöm inte att ta med din legitimation.

 

Uppsägning av lägenhet vid dödsfall

För att du som anhörig ska kunna säga upp en lägenhet vid dödsfall så krävs ett dödsfallsintyg med släktutredning. Det är ett dokument som visar vilka som är dödsbodelägare och har befogenhet att få säga upp lägenheten. Ett dödsfallsintyg utfärdas av Skatteverket.

 

Om du vid uppsägningen meddelar att du önskar att lägenheten hyrs ut tidigare än det juridiska datumet så anger vi det vid annonseringen. Vi kan dock inte garantera att vi kan hyra ut lägenheten tidigare.

Skulle lägenheten bli uthyrd tidigare så förkortas uppsägningstiden när det nya avtalet är undertecknat.
Vi skriver endast om avtal från den 1:a i månaden.

En tecknad bild i gröna konturer med ett hus och två personer i grönt.

2. Visa lägenheten för ny hyresgäst

När du sagt upp din lägenhet är du, enligt 26§ i hyreslagen, skyldig att låta den visas för en ny hyresgäst under uppsägningstiden. Vi eller kommande hyresgäst kan därför komma att kontakta dig för en visning.

Teckna bild av ett papper och en penna.

3. Förbesiktning

I samband med att du säger upp lägenheten så bokar vi in en förbesiktning. Den ska ske senast 14 dagar efter uppsägning.

Under förbesiktningen gör vi en bedömning av lägenhetens skick samt vilket behov av underhåll som finns. Bedömningen görs för att kunna planera för eventuella underhållsåtgärder som måste utföras och för att informera dig som avflyttande hyresgäst om skador och onormalt slitage.

Eftersom skador och onormalt slitage kan komma att debiteras dig vid en slutbesiktning ger förbesiktningen dig därmed en chans att åtgärda dessa skador själv. Det är därför bra om du kan visa besiktningspersonen eventuella dolda skador som kan finns bakom möbler, tavlor eller under mattor.

Tänk på att alla eventuella reparationsåtgärden ska utföras fackmannamässigt.

Tecknad bild av ett grönt kuvert och ett vitt brev.

4. Flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du blir bokförd på rätt adress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Det är också bra att ha eftersändning av annan post så att du inte går miste om något som du väntar på. Det beställer du på Svenskadressändrings webbplats.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsregisternumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar var i trapphuset lägenheten ligger. Du kan hitta lägenhetsregisternumret på husets trapphustavla, på din ytterdörr, postfack eller i ditt hyresavtal.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Kom också ihåg att:

  • Genomföra eventuell telefonflytt i god tid hos din telefonoperatör.
  • Flytta hemförsäkringen till ditt nya boende.
  • Säga upp dina avtal om du hyr digitalbox eller har internetabonnemang. Gäller även gratisboxen från Tele2.
  • Säga upp ditt elavtal eller säkerställa med oss att det är gjort.

En tecknad bild i gröna konturer som föreställer ett kök med diskbänk, spis, fläk, och kyl och frys.

5. Kolla lägenhetens utrustning

Kontrollera att all utrustning som tillhör lägenheten finns på plats vid besiktningen. Hit hör till exempel borttagna köksskåp, innerdörrar, badrumsskåp, hatthylla med mera.

En tecknad bild med en person som putsar fönster, en dammsugare och sopkvastar, putsmedel och händer.

6. Städa lägenheten

Lägenheten ska städas mycket noggrant innan du lämnar tillbaka nycklarna. Om lägenheten inte är tillräckligt städad kan du behöva betala för städkostnaden i efterhand.

Du måste exempelvis putsa alla fönster, städa bakom spisen, rengöra ugn och köksfläkt, frosta av frysen och rensa golvbrunnen. Följ de instruktioner som du alltid får tillsammans med uppsägningsbekräftelsen så är sannolikeheten stor för att städningen blir godkänd vid avflyttningsbesiktningen.

En tecknad bild i gröna konturer med en sopborste, garage och ett förråd med kartonger.

7. Töm och städa övriga utrymmen

När du flyttar måste du ta med dig alla dina tillhörigheter som finns i lägenheten, men också de saker som du förvarat i förråd, garage och på balkong/uteplats.

Teckna bild av ett papper och en penna.

8. Slutbesiktning

På avflyttningsdagen kommer det att ske en städ- och slutbesiktning av din lägenhet. Det är bra om du själv kan vara med på besiktningen för att ta del av eventuella skador eller brister. Bokning av slutbesiktning ska ske i god tid innan dagen för avflytt.

Om du väljer att ej delta i slutbesiktningen så ligger det på ditt ansvar att själv kontakta din fastighetsansvarige för information om eventuella anmärkningar på städning med mera. Vid eventuella brister kan du bli debiterad för detta. Om nya hyresgästen inte kan flytta in på grund av icke slutförd/godkänd städning, kommer även dygnshyra debiteras dig tills städningen är godkänd. Tänk på att det kan bli flera dagar om det blir över en helg.

Vid slutbesiktningen kommer vi vilja se att:

  • lägenheten är i gott skick och välstädad.
  • eventuella punkter i besiktningsprotokollet som du skulle åtgärda innan avflyttning är avklarade.
  • källare- och/eller vindsförråd är tömda och städade.
Tecknad bild av en nyckelring med en nyckel och ett hus.

9. Lämna nycklar

Samtliga nycklar och passerbrickor ska återlämnas. Är du osäker på vad du har kvitterat så kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig att ta fram vad du ska lämna in. Saknas det nycklar så behöver vi göra ett låsbyte och det kommer att debiteras dig.

Lycka till med ditt nya boende!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 april 2024
Publicerad:
25 januari 2024