Gå till innehåll

Uthyrnings­policy

Glad familj i köket.

För att vår uthyrning skall fungera så smidigt som möjligt för dig som hyresgäst hos FALAB/LIBO så följer vi en uthyrningspolicy. Uthyrningspolicyn är utformad för att motverka diskriminering, främja mångfald och värna om integration.

Riktilinjer för uthyrning

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du ska inte ha någon hyresskuld eller andra betalningsanmärkningar.
 • Du ska ha goda referenser från tidigare hyresvärd.
 • Du ska kunna betala hyran med din inkomst. Med inkomst menar vi lön i minst 6 månader, pension, företagarinkomst, a-kassa, ersättning från Försäkringskassan, etableringsersättning i minst 6 månader, studiebidrag, av Lindesbergs kommun styrkt försörjningsstöd.

Godkänd

Även när du flyttar inom FALAB/LIBO ställs krav på att du ska ha skött dina hyresinbetalningar och i övrigt inte ha några anmärkningar som hyresgäst. Vi tar en kreditupplysning innan du blir godkänd som hyresgäst.

Hemförsäkring

VI ställer även krav på att du som hyresgäst har en gällande hemförsäkring.
En hemförsäkring täcker inte bara skador på hyresgästens egendom utan även kostnader vid större incidenter, så som brand eller en omfattande vattenskada. Kontrollera även att din hemförsäkring täcker eventuella saneringskostnader för skadedjur.

Bostadskön

För att ställa dig i vår bostadskö ska du göra en Kundanmälan under
Mina sidor
Du kan ställa dig i kön från det att du har fyllt 16 år.

När du fått ett erbjudande om en lägenhet hos FALAB/LIBO så är det viktigt att komma ihåg att svara JA eller NEJ på detta erbjudande innan svarstiden har gått ut. Om man missar att svara på två erbjudande så blir man spärrad i tre månader innan man kan söka lägenhet igen. Du kan fortfarande samla poäng under denna period.

När du har fått en lägenhet hos FALAB/LIBO så försvinner dina poäng och du blir spärrad i sex månader innan du kan söka en ny lägenhet. Däremot så kan du samla nya poäng under denna period.


Folkbokföring

Du som bor i lägenheten ska vara folkbokförd i lägenheten. Tänk på att lägenhetsnumret är en del av adressen. Det säkerställer att det är du som hyr lägenheten som också bor där. Vi genomför löpande kontroller för att motverka och avbryta olovlig andrahandsuthyrning. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar.

Antal personer per lägenhet

FALAB/LIBO har riktlinjer för hur många personer som får bo i en och samma bostad. Detta har vi för att förhindra osunda boendeförhållanden, dels för de som bor trångt och dels för de kringboende som påverkas.

Boende per lägenhet:

 • Upp till 50 kvadratmeter, max tre personer
 • Upp till 70 kvadratmeter, max fyra personer
 • Upp till 90 kvadratmeter, max sex personer
 • Upp till 110 kadratmeter, max åtta personer
 • Upp till 120 kvadratmeter, max tio personer
  Förändring av antal familjemedlemmar under boendetiden och tillfälliga besökare omfattas inte.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 april 2024
Publicerad:
9 februari 2024